vesselin

Младежи трансформират полицейски участък в младежки център в Испания

Една история на Веселин Алексиев

vesselinКазвам се Веселин Алексиев и съм архитект и много ентусиазиран защитник на човешките права. Тази година бях в Испания за един месец, като доброволец по програмата Европейска доброволческа служба. Имах възможността да работя върху пресъздаването на полицейски участък в свеж младежки център. Като архитект винаги приветствам възможността да се пробвам да работя директно върху собствения си дизай. В Испания имах възможността да работя с нови материали. Освен това, смятам, че имах нуждата от време, за да разсъждавам върху живота си и да проверя дали върви в посоката, която желая. Учил съм и малко испански и ми беше страшно интересно да практикувам малкото неща, които си спомнях.

Още първата минута, когато пристигнах в Испания имах възможността да разширя зоната си на комфорт: да нощувам в дом на непознати, да пътувам на автостоп навсякъде, открия нови планини и да комуникирам с youthcenter‚подозрителни‘ хора късно вечер на език, който едва разбирам. Цялото това приключение ме промени като човек, направи ме по-уверен и съвършен. Победих и много стереотипи, които имах в главата си и погледнах на света по един по-различен начин, по-богат. Живеейки на място с над 20 младежи също въздейства върху личния ми и професионален живот. Станах по-търпелив и склонен да изслушвам другите. Освен това подобрих организационните си умения, както в професионален така и в личностен план. Открих страст към преподаването и изучаването на езици, докато помагах на едно момче от Украйна да усвои английския език. Върнах се у дома с повече желание да уча езици и да акцентирам на дейности, насочени към преподаване и работа с млади хора, в организацията, в която съм.

Имах времето да се отделя от ежедневието, което имах в България и да анализирам живота си. Имах възможността да преосмисля много неща и да се сблъскам с проблеми, на които не съм обръщал внимание. Да видя живота си отстрани наистина ми помогна да гледам перспективно и да направя първи стъпки в подреждането на живота ми в правилна посока. И както винаги, срещите с хора от други страни е черешката на тортата. Обожавам да опознавам и научавам за други култури, докато споделям своята. Смятам, че след този проект, наистина се чувствам част от едно голямо европейско семейство. Преживяването в Испания промени живота ми. Изучавайки културата от първа ръка, докато правя нещо добро за общноста е печеливша комбинация. Силно препоръчвам на всеки, който иска да излезне от зоната на компфорта си, докато аз се втурвам в следващия си проект.

Read in English