Всички новини свързани със сдружението

Забавяне на резултатите за летни лагери “TEENS REACT”

Благодарим на всички за интереса към нашите летни лагери „Teens React: младежкият отговор срещу насилието“.

Щастливи сме, че на поканата ни се отзоваха по-голям брой хора от очакваното – кандидатстваха 17 училищни групи и 51 индивидуални кандидати или общо 241 ученици от цялата страна. За да можем да разгледаме всички кандидатури с необходимото внимание, ще ни бъде необходимо малко повече време от първоначално планираното.

Ще обявим одобрените групи и кандидати възможно най-бързо, не по-късно от края на работния ден в сряда, 6 юни.

Извиняваме се за закъснението и нямаме търпение да работим заедно с много от вас!

 

Летни лагери TEENS REACT: МЛАДЕЖКИЯТ ОТГОВОР СРЕЩУ НАСИЛИЕТО

Обучителен семинар „Две в едно: глобално образование“ за учители и граждански организации, София, 13-14 май 2017

Фондация С.Е.Г.А. и сдружение „Про европейска мрежа“ събират сили за съвместен обучителен семинар по глобално образование, който да представи добри практики и обучителни ресурси от два международни проекта, свързани с образованието за глобално гражданство (глобално образование).

За кого е подходящ семинара?

  • Преподаватели в средна и горна степен, които имат интерес и желание да изградят или подобрят компетенциите си в организирането на обучителни процеси с ученици по глобално образование и особено такива, които (искат да) организират извънкласни дейности в рамките на програма „Твоят час“;
  • Представители на граждански организации, младежки групи или публични институции и особено такива, които работят директно с млади хора и (имат желание да) организират обучителни процеси с тях

Как ще протече семинара?

Обучителният семинар закачливо наричаме „две в едно“, тъй като представя практики и ресурси от два различни проекта в сферата на образованието за глобално гражданство.

В събота, 13 май, ще разгледаме проекта GlobaLab, изпълняван в България от сдружение „Про европейска мрежа“. Участниците ще имат възможност да се запознаят с образователната рамка GlobaLab, специфичен 6-стъпков обучителен процес, ще преживеят някои интерактивни образователни упражнения и ще се сдобият с публикацията „Шест стъпки към глобално гражданство: Наръчник за младежки лидери и обучители“.

Неделя, 14 май, ще посветим на проекта Map Your Meal, изпълняван в България от Фондация С.Е.Г.А. Този ден, също като целия проект, ще бъде посветен на храната и нейната връзка с глобалните въпроси и глобализирания свят. Отново ще изпробваме някои интерактивни упражнения, свързани с храната, ще изпробваме заедно приложението за мобилен телефон Map Your Meal и ще представим публикация с обучителни ресурси около храната.

Логистични въпроси

Семинарът ще се проведе в конферентната зала на хотел „Сити Авеню“ в София. Отново там ще бъдат организирани храненията и кафе паузите. В хотела ще бъдат настанени участниците от страната, в двойни стаи.

Пътни разходи (с автобус и влак), разходите за настаняване, хранене и обучителни материали се покриват от организаторите при пълно участие в семинара. Пътните разходи до София ще бъдат възстановени в брой на място. Пътните разходи наобратно ще бъдат възстановени по банков път или с пощенски запис след получаването на съответните билети.

Семинарът ще започне в събота, 13 май 2017, от 10:00 часа и ще приключи в неделя, 14 май 2017, в 16:00 часа. Молим да кандидатствате само ако сте сигурни, че можете да се включите в пълната продължителност на семинара! Появяването след началото и тръгването преди края на обучителния семинар влияят сериозно на груповата динамика, както и на логиката на обучителния процес.

Как да кандидатствам?

Попълнете формуляра за участие тук. Крайният срок за кандидатстване е 23:59 часа на 3 май 2017.

Тъй като местата са ограничени, при необходимост ще бъде направена селекция , като се вземат предвид мотивацията и опита на участниците.

Участието в семинара ще бъде потвърдено по е-мейл на 4 май 2017 година.

 

За въпроси и допълнителна информация можете да се обръщате към:

Боряна Кръстева, Фондация С.Е.Г.А., cega@cega.bg

logos

Семинар за младежки организации в Лорка, Испания – 17-22 април 2017

Сдружение „ПРО ЕВРОПЕЙСКА МРЕЖА“ има възможност да изпрати двама участници в международния семинар SPREADING CHARM, който ще се проведе между 17 и 22 април 2017 година в град Лорка, югоизточната част на Испания.

1526346_10152556872157754_321464078992790666_n

Основната тема на семинара е включването и създаването на младежка сфера, свободна от расизъм, дискриминация и стереотипи. Очаква се в резултат на семинара участниците да имат изострена чувствителност по въпросите за социалното включване и уважението на правата на човека, както и да са изградили мрежа от близкомислещи организации в различни части на Европа. Семинарът е продължение на дългосрочния международен проект CHARMing youth work.

В семинара ще се включат 23 участници от Италия, Македония, Русия, Грузия, Армения, Естония, България, Румъния, Германия и Испания.

Разходите за участие в семинара се покриват от организаторите чрез финансовата подкрепа на програма Еразъм + на Европейския съюз. Пътните разходи не трябва да надвишават 360 евро на човек. Сдружение „ПРО ЕВРОПЕЙСКА МРЕЖА“ може да подпомогне участници, които изпитват затруднение да предплатят билета си до Испания. Не се изисква такса участие. За повече информация моля внимателно да разгледате информационния пакет на семинара тук.

Критерии за участие: въвлеченост в дейностите на младежка организация или група; самостоятелно владеене на английски език.

За да кандидатствате, моля изпратете CV или кратко описание на опита си в младежката сфера, както и 2-3 изречения, които изразяват мотивацията ви за участие в семинара, на v.petkov@proeuropean.net. Моля в мейла да отбележите възраст и телефон за връзка. На същия адрес можете да задавате въпроси, свързани със семинара.

Краен срок за заявяване на интерес: 25 февруари 2017 година. Одобрените участници ще бъдат уведомени до 27 февруари.

Покана за обучение в Гърция през август на ЛГБТ+ тематика

CaptureСдружение „ПРО ЕВРОПЕЙСКА МРЕЖА“ търси двама цветни младежки работници от България за обучение в Гърция, посветено на ЛГБТ+ тематика, с името „COFFEE - Colorful Fighters for European Empowerment”. Обучението ще се проведе между 16 и 26 август 2016 година в живописното селце Palaios Panteleimon, в подножието на планина Олимп.

Обучителният курс ще събере 30 участници от Швеция, Гърция, Македония, Италия, Турция, Кипър, Словакия, Румъния, Литва, Испания, България и Белгия, които искат да повишат знанията и уменията си в ЛГБТ+ проблематиката.

Профилът на участниците:

-         Между 18 и 30 години;

-         Младежки работници, младежки лидери, членове на младежки организации или организации и институции, които работят с млади хора по принцип;

-         Добро владеене на английски език;

-         Отворено съзнание и желание за работа с ЛГБТ младежи.

В идеалния вариант 1 от участниците трябва да има опит в ЛГБТ+ проблематиката, а другият –желание да придобие такъв.

Обучителният курс се организира с финансовата подкрепа на програма „Еразъм +“, поради което храненето, настаняването и пътните разходи се покриват на 100% от проекта. Изисква се 20 евро такса участие – за покриване на разходи, които не могат да бъдат включени в проекта. Таксата се заплаща на място на гръцките домакини.

Вижте детайлната информация в този предварителен информационен пакет.

Желаещите да участват трябва да изпратят кратко описание на себе си и работата си, както и мотивация за участие в обучението (общо 4-8 изречения) на v.petkov@proeuropean.net преди 10.06.2016 година. Не забравяйте да посочите телефон за контакти. Има вероятност да се свържем с някои от вас на 11 и 12 юни 2016 за кратък уточняващ разговор. Резултатите от селекцията ще бъдат обявени най-късно на 13 юни 2016.

За всякакви въпроси  можете да се обръщате към нас на v.petkov@proeuropean.net или на фейсбук страницата ни.

 

За тези, на които им предстои да поживеят в чужбина

На вниманието на всички млади пътешественици, които скоро заминават в чужбина на стаж, обучение, лагер, бригада, обмен, доброволческа служба или нещо подобно…

Организираме поредица от срещи-обучения, които да подготвят пътешествениците поне малко за това, което ги очаква.

(Най-вероятно) НЯМА да можем да дадем практически съвети за:

  • конкретни места
  • нито кога се плаща наема в Истанбул
  • нито до колко часа се движи градския транспорт в Лион
  • или какъв е курсът на форинта (?!)…

Но пък ще си поговорим за това, което можем да научим за себе си и другите, когато се озовем в друга култура. И как да го научим. И как да разберем, че сме го научили. Или нещо подобно :)

Ползваме неформални методи на обучение. Дали ще е полезно зависи и от вашата нагласа. Ние гарантираме, че ще е по-интересно от инструкциите за безопасност в самолета (дето първо проверяват дали си си закопчал колана, а после официално ти показват как се закопчава… и откопчава)

Срещите ни ще продължават два-три часа. Според размера на групата и метеорологичните условия, ще се разберем допълнително за мястото, но ще е някъде в центъра на София. Ако можеш и искаш да се включиш, запиши се тук.

А, и да не забравим – участието е безплатно.

За въпроси – пишете на v.petkov@proeuropean.net. Или на страницата ни във фейсбук.

Picture3